Architecture Update: Cullinan grass roof wins Stonehenge centre competition

Click to follow
The Independent Culture
THERE was little surprise at last Friday's announcement that Edward Cullinan Architects has won the competition to design a new visitors' centre at Stonehenge.

Although Cullinan faced formidable competition from five other short-listed firms, the assessors were known to be impressed with Cullinan's grass- covered roof at the headquarters of RMC International in Thorpe, Surrey, an idea the architects have reworked for the Stonehenge project. The result is a long, low building set into the landscape with a grass roof that extends to a circular viewing platform set on higher ground. Cullinan also proposes to tuck a new car park in among trees some three-quarters of a mile from the stones.

The overall plans for the site, which are to be examined at a public inquiry in March, include the closure of the A344, which currently cuts the site in two, and the provision of a new access road from the west.

Jocelyn Stevens, chairman of English Heritage and chief assessor of the competition, said: 'The choice of Edward Cullinan was not an easy one, since all six submissions were of a very high standard and reflected a wide variety of approach to the difficult problem of designing a structure to fit into the historic landscape that surrounds Stonehenge.'

Two firms, Jeremy Dixon and Edward Jones, and Colvin Moggridge Landscape Architects received special commendations in the competition.

Comments