Eurocrats: Take the test to find out if you've got what it takes to get a job in brussels

Click to follow
The Independent Online
Could you become a senior Eurocrat? Here are some general knowledge questions from past entry exams.

1. Which three colours are the subject of the film trilogy of that name? a. Green red and white; b. Blue white and red; c. Yellow blue and green; d. Green white and orange.

2. The fertility rate is falling everywhere in the world except: a. South America; b. Japan; c. Africa; d. Italy.

3. Which one of the following cities belonged to Charles V's Empire? a. Avignon; b. Copenhagen; c. Rome; d. Ghent

4. Which of the following artists was not a member of the Vienna Secession? a. Friedensreich Hundertwasser; b. Egon Schiele; c. Gustav Klimt; d. Kolo Moser

5. Which one of the following countries was never colonised? a. Burma/Myanmar; b. Laos; c. Siam/Thailand; d. Cameroon

6. The second nearest planet to the Sun is: a. Venus; b. Mercury; c. Jupiter; d. Mars

7.Which is the oldest of the following geological periods? a. Jurassic; b. Cambrian; c. Tertiary; d. Carboniferous

8. Who is head of fashion at Chanel? a. Karl Lagerfeld; b. Jil Sander; c. John Galliano; d. Vivienne Westwood

9. SHAPE has its headquarters near which of the following? a. Washington; b. Fontainebleau; c. Mons; d. Wiesbaden

10. The Congress of Vienna led to the creation of which one of the following? a. Swiss Confederation; b. Kingdom of Denmark; c. Kingdom of Belgium; d. United Kingdom of the Netherlands

11.The European Parliament is elected by direct suffrage for: a. four years; b. a period fixed by the Council of the EU whenever elections are held; c. five years; d. seven years

12. Which of these states has the smallest surface area? a. Andorra; b. Monaco; c. San Marino; d. The Vatican

13. Which one of the following is not a computer programming language? a. VECTOR; b. PASCAL; c. COBOL; d. APL

14.How many telephone calls can be transmitted simultaneously through an optical fibre cable? a. Approximately 1,300,000; b. approx 30,000; c. exactly 2; d. exactly 331

15. True or false? a.The unfinished symphony in B minor was composed by Franz Schubert; b. The Messiah was composed by Ludwig Van Beethoven; c. The Four Seasons was composed by GF Handel; d. The opera Dido and Aeneas was composed by Antonio Vivaldi.

ANSWERS: 1. B; 2. C; 3. D; 4. A; 5. C; 6. A; 7. B; 8. C; 9. C; 10. D; 11. C; 12. D; 13. A; 14. B 5. A is true. The others are false.

Comments