IoS PG Wodehouse quiz: You could just ask Jeeves!

'Downton Abbey' may have gone, but fear not! PG Wodehouse is back. As the BBC's 'Blandings' hits our screens next Sunday, Matthew Bell tests your knowledge of this saga of toffs at play (answers below)

1. Which member of the Royal Family is patron of the PG Wodehouse Society?

a) The Queen

b) Prince Charles

c) The Duke of Kent

d) Princess Michael of Kent

2. Which weekly magazine turned down a story by PG Wodehouse early in his career, and was the model for Milady's Boudoir?

a) Country Life

b) The Lady

c) The Spectator

d) The New Statesman

3. What do the initials PG stand for?

a) Peter Graham

b) Pelham Grenville

c) Pinky Granchester

d) Psimon Glossop

4. By what nickname was Wodehouse commonly known to his friends?

a) Fruity

b) Beefy

c) Bunty

d) Plum

5. How many Wodehouse novels were published during his lifetime?

a) 12

b) 69

c) 92

d) 109

6. Who, in a letter to The Daily Telegragh in 1941, wrote of Wodehouse: "If England has any dignity left in the way of literature, she will forget forever the pitiful antics of English literature's performing flea"?

a) George Orwell

b) Sean O'Casey

c) William Rees-Mogg

d) Isaiah Berlin

7. How did Wodehouse respond?

a) He didn't write another story for a year

b) He left Britain

c) He compiled a book of letters called Performing Flea

d) He never bought The Daily Telegraph again.

8. When was Wodehouse awarded a knighthood?

a) On his 50th birthday

b) 45 days before he died

c) Posthumously

d) He never was

9. Who said: "One of my (few) proud boasts is that I once spent a day interviewing PG Wodehouse at his home in America. He was exactly as I expected: a lovely modest man. He could have walked out of one of his own novels. It's dangerous to use the word genius to describe a writer, but I'll risk it with him."

a) Evelyn Waugh

b) Martha Gellhorn

c) Michael Parkinson

d) John Humphrys

10. When war broke out in 1939, Wodehouse did what?

a) Signed up with the Air Force

b) Fled to America

c) Joined the British Union of Fascists

d) Stayed at home in Le Touquet

Jeeves and Wooster

1. Bertie Wooster lives where?

a) Kensington

b) Chelsea

c) Mayfair

d) Worth Matravers

2. What is Jeeves's Christian name?

a) Roger

b) Reginald

c) Raymond

d) Randolph

3. Which of the following has not played the part of Bertie Wooster?

a) Dominic West

b) David Niven

c) Terry Thomas

d) Jonathan Cecil

4. Which of the following has not played the part of Jeeves?

a) Stephen Fry

b) Martin Jarvis

c) Arthur Treacher

d) Gyles Brandreth

5. In The Code of the Woosters, what or who does Aunt Dahlia order Bertie to sneer at?

a) A cow-creamer

b) Sir Roderick Spode

c) A cucumber

d) G KChesterton

6. What is the name of Aunt Dahlia's prized French chef?

a) Antoine

b) Anatole

c) Anastasio

d) Anton

7. Who is a newt-fancier?

a) Honoria Glossop

b) Boko Fittleworth

c) Stiffy Stiffham

d) Gussie Fink-Nottle

8. What are the three vital ingredients of Jeeves's hangover pick-me-up?

a) Gin, sherry and Worcestershire sauce

b) Tomato juice, celery and raw egg

c) Worcestershire sauce, raw egg and pepper

d) Milk, honey and raw egg

9. What is the name of Bertie Wooster's London club?

a) Bores

b) Pratts

c) Bratts

d) Drones

10. PG Wodehouse was thought to have had Nazi sympathies, but Oswald Mosley's British Union of Fascists (Blackshirts) were parodied with the character of Sir Roderick Spode. What garments do Spode and his supporters wear?

a) Black socks

b) Black spats

c) Black berets

d) Black shorts

The names

Match the first names to the surnames

a) Stilton

b) Catsmeat

c) Gussie

d) Oofy

e) Kipper

f) Beefy

g) Pongo

h) Sippy

i) Bingo

j) Gwendolen

1) Fink-Nottle

2) Sipperley

3) Herring

4) Moon

5) Potter-Purbright

6) Bingham

7) Prosser

8) Cheesewright

9) Little

10) Twistleton

The aunts

Bertie Wooster lives in fear of his aunts, who call to each other "like mastodons bellowing across a primordial swamp". One, Aunt Dahlia, is supposedly good; the other, Agatha, is bad, though sometimes it's hard to tell them apart. Can you identify which is being referred to in the following lines?

a) I turned to Aunt ------, whose demeanour was now rather like that of one who, picking daisies on the railway, has just caught the down express in the small of the back.

b) My Aunt -----has a carrying voice. If all other sources of income failed, she could make a good living calling the cattle home across the Sands of Dee.

c) 'The modern young man,' said Aunt -----, 'is a congenital idiot and wants a nurse to lead him by the hand and some strong attendant to kick him regularly at intervals of a quarter of an hour.'

d) It isn't often that Aunt -----, lets her angry passions rise, but when she does, strong men climb trees and pull them up after them.

e) Even at normal times Aunt -----'s map tended a little towards the crushed strawberry. But never had I seen it take on so pronounced a richness as now. She looked like a tomato struggling for self-expression.

f) Aunt ------, who eats broken bottles and wears barbed wire next to the skin.

g) There came from without the hoof-beats of a galloping relative and Aunt ------ whizzed in.

h) My Aunt -------, is tall and thin and looks rather like a vulture in the Gobi Desert.

i) Aunt ------- is short and solid, like a scrum half in the game of Rugby football.

j) Aunt -------- is cold and haughty, though presumably unbending a bit when conducting human sacrifices at the time of the full moon, as she is widely rumoured to do, and her attitude towards me has always been that of an austere governess, causing me to feel as if I were six years old and she had just caught me stealing jam from the jam cupboard.

The quotes

What words are missing from the following lines?

1. "I hadn't the heart to touch my breakfast. I told Jeeves to ------ it himself."

a) Tell

b) Eat

c) Drink

d) Touch

2. "At this moment, the -------, which had hitherto not spoken, said "Psst!"'

a) Newt

b) Pumpkin

c) Wardrobe

d) Laurel bush

3. "Whenever I get that sad, depressed feeling, I go out and ------ a policeman."

a) Rob

b) Bop

c) Bash

d) Kill

4. "The drowsy stillness of the afternoon was shattered by what sounded to his strained senses like --------- falling on a sheet of tin."

a) a sow

b) Gussy Fink-Nottle

c) a flower pot

d) G K Chesterton

5. "There are moments, Jeeves, when one asks oneself, 'Do -------- matter?'" (To which Jeeves replies "The mood will pass, sir.")

a) Women

b) Trousers

c) Pumpkins

d) Spats

6. "The voice of Love seemed to call to me, but it was --------."

a) Roderick Spode saying "ho!"

b) a faint gargling from Honoria Glossop

c) my Aunt Agatha

d) a wrong number

7. "It is no use telling me there are bad aunts and good aunts. At the core, they are all alike. Sooner or later, out pops --------."

a) the hunting horn

b) the iron claw

c) the cloven hoof

d) the inner Agatha

8. "A sort of gulpy, gurgly, plobby, squishy, wofflesome sound, like a thousand eager men ------- in a foreign restaurant."

a) talking

b) slurping

c) eating oysters

d) drinking soup

9. "She looked as if she had been ------ and had forgotten to say 'when'."

a) served breakfast

b) beaten up

c) poured into her clothes

d) given a love potion

10. In which novel does the following dialogue take place?

"What ho!" I said.

"What ho!" said Motty.

"What ho! What ho!"

"What ho! What ho! What ho!"

After that it seemed rather difficult to go on with the conversation.

a) Carry on, Jeeves!

b) My man Jeeves

c) Eggs Beans and Crumpets

d) Uncle Fred in the Springtime

Answers

General Knowledge

1C, 2B, 3B, 4D, 5B, 6B, 7C, 8B, 9D, 10D

Jeeves and Wooster

1C, 2B, 3A, 4D, 5A, 6B, 7D, 8C, 9D, 10D

Match the first names to the surnames

A8 Stilton Cheesewright; B5 Catsmeat Potter-Purbright; C1 Gussie Fink-Nottle; D7 Oofy Prosser; E3 Kipper Herring; F6 Beefy Bingham; G10 Pongo Twistleton; H2 Sippy Sipperley; I9 Bingo Little; J4 Gwendolen Moon

The Aunts

a) Agatha; b) Dahlia; c) Dahlia; d) Dahlia; e) Dahlia; f) Agatha; g) Dahlia; h) Agatha; i) Dahlia; j) Agatha

The quotes

1C, 2D, 3D, 4D, 5B, 6D, 7C, 8D, 9C, 10B

Arts and Entertainment
'The Archers' has an audience of about five million
radioA growing number of listeners are voicing their discontent; so loudly that even the BBC's director-general seems worried
Arts and Entertainment
Ready to open the Baftas, rockers Kasabian are also ‘great film fans’
musicExclusive: Rockers promise an explosive opening to the evening
Arts and Entertainment
Henry VIII played by Damien Lewis
tvReview: Scheming queens-in-waiting, tangled lines of succession and men of lowly birth rising to power – sound familiar?
Arts and Entertainment
tv
Arts and Entertainment
Hell, yeah: members of the 369th Infantry arrive back in New York
booksWorld War Z author Max Brooks honours WW1's Harlem Hellfighters in new graphic novel
PROMOTED VIDEO
Arts and Entertainment
Beer as folk: Vincent Franklin and Cyril Nri (centre) in ‘Cucumber’
tvReview: This slice of gay life in Manchester has universal appeal
Arts and Entertainment
‘A Day at the Races’ still stands up well today
film
Have you tried new the Independent Digital Edition apps?
Arts and Entertainment

ebooksNow available in paperback
Arts and Entertainment

ebooks
Arts and Entertainment
‘The Royals’ – a ‘twisted, soapy take on England’s first family’
tvAnd its producers have already announced a second season...
Arts and Entertainment
Kraftwerk performing at the Neue Nationalgalerie (New National Gallery) museum in Berlin earlier this month
musicWhy a bunch of academics consider German electropoppers Kraftwerk worthy of their own symposium
Arts and Entertainment
Icelandic singer Bjork has been forced to release her album early after an online leak

music
Arts and Entertainment
Colin Firth as Harry Hart in Kingsman: The Secret Service

film
Arts and Entertainment
Brian Blessed as King Lear in the Guildford Shakespeare Company's performance of the play

theatre
Arts and Entertainment
In the picture: Anthony LaPaglia and Martin Freeman in 'The Eichmann Show'

tv
Arts and Entertainment
Anne Kirkbride and Bill Roache as Deirdre and Ken Barlow in Coronation Street

tvThe actress has died aged 60
Arts and Entertainment
Marianne Jean-Baptiste defends Joe Miller in Broadchurch series two

tv
Arts and Entertainment
The frill of it all: Hattie Morahan in 'The Changeling'

theatre
Arts and Entertainment
Gillian Anderson and David Duchovny may reunite for The X Files

tv
Arts and Entertainment
Jeremy Clarkson, left, and Richard Hammond upset the locals in South America
TV
News
A young woman punched a police officer after attending a gig by US rapper Snoop Dogg
people
Arts and Entertainment
Reese Witherspoon starring in 'Wild'

It's hard not to warm to Reese Witherspoon's heroismfilm
Arts and Entertainment
Word up: Robbie Coltrane as dictionary guru Doctor Johnson in the classic sitcom Blackadder the Third
books

Arts and Entertainment
The Oscar nominations are due to be announced today

Oscars 2015
Arts and Entertainment
Hacked off: Maisie Williams in ‘Cyberbully’

Maisie Williams single-handedly rises to the challenge

TV
Arts and Entertainment
Eddie Redmayne in The Theory of Everything and Benedict Cumberbatch in The Imitation Game are both nominated at the Bafta Film Awards
Latest stories from i100
Have you tried new the Independent Digital Edition apps?

ES Rentals

    Independent Dating
    and  

    By clicking 'Search' you
    are agreeing to our
    Terms of Use.

    Isis hostage crisis: Militant group stands strong as its numerous enemies fail to find a common plan to defeat it

    Isis stands strong as its numerous enemies fail to find a common plan to defeat it

    The jihadis are being squeezed militarily and economically, but there is no sign of an implosion, says Patrick Cockburn
    Virtual reality thrusts viewers into the frontline of global events - and puts film-goers at the heart of the action

    Virtual reality: Seeing is believing

    Virtual reality thrusts viewers into the frontline of global events - and puts film-goers at the heart of the action
    Homeless Veterans appeal: MP says Coalition ‘not doing enough’

    Homeless Veterans appeal

    MP says Coalition ‘not doing enough’ to help
    Larry David, Steve Coogan and other comedians share stories of depression in new documentary

    Comedians share stories of depression

    The director of the new documentary, Kevin Pollak, tells Jessica Barrett how he got them to talk
    Has The Archers lost the plot with it's spicy storylines?

    Has The Archers lost the plot?

    A growing number of listeners are voicing their discontent over the rural soap's spicy storylines; so loudly that even the BBC's director-general seems worried, says Simon Kelner
    English Heritage adds 14 post-war office buildings to its protected lists

    14 office buildings added to protected lists

    Christopher Beanland explores the underrated appeal of these palaces of pen-pushing
    Human skull discovery in Israel proves humans lived side-by-side with Neanderthals

    Human skull discovery in Israel proves humans lived side-by-side with Neanderthals

    Scientists unearthed the cranial fragments from Manot Cave in West Galilee
    World War Z author Max Brooks honours WW1's Harlem Hellfighters in new graphic novel

    Max Brooks honours Harlem Hellfighters

    The author talks about race, legacy and his Will Smith film option to Tim Walker
    Why the league system no longer measures up

    League system no longer measures up

    Jon Coles, former head of standards at the Department of Education, used to be in charge of school performance rankings. He explains how he would reform the system
    Valentine's Day cards: 5 best online card shops

    Don't leave it to the petrol station: The best online card shops for Valentine's Day

    Can't find a card you like on the high street? Try one of these sites for individual, personalised options, whatever your taste
    Diego Costa: Devil in blue who upsets defences is a reminder of what Liverpool have lost

    Devil in blue Costa is a reminder of what Liverpool have lost

    The Reds are desperately missing Luis Suarez, says Ian Herbert
    Ashley Giles: 'I'll watch England – but not as a fan'

    Ashley Giles: 'I'll watch England – but not as a fan'

    Former one-day coach says he will ‘observe’ their World Cup games – but ‘won’t be jumping up and down’
    Greece elections: In times like these, the EU has far more dangerous adversaries than Syriza

    Greece elections

    In times like these, the EU has far more dangerous adversaries than Syriza, says Patrick Cockburn
    Holocaust Memorial Day: Nazi victims remembered as spectre of prejudice reappears

    Holocaust Memorial Day

    Nazi victims remembered as spectre of prejudice reappears over Europe
    Fortitude and the Arctic attraction: Our fascination with the last great wilderness

    Magnetic north

    The Arctic has always exerted a pull, from Greek myth to new thriller Fortitude. Gerard Gilbert considers what's behind our fascination with the last great wilderness