Wendy house must be pulled down after parents refused planning permission

The playhouse was a birthday present and cost £239

Serina Sandhu
Monday 14 September 2015 18:24
Comments
The Wendy house was 1.75m tall
The Wendy house was 1.75m tall

A young boy’s Wendy house must be pulled down after the local council refused his parents planning permission.

The playhouse cost £239 and was bought by Michael Heron and Jenna Hulme as a birthday present for their four-year-old son Jacob, as well as their one-year-old daughter.

The family put the playhouse, which measures 1.75m in height, in their front garden in May.

But after a complaint from a neighbour was made to the landlords of the property, First Choice Homes Oldham, Heron was forced to apply for planning permission from Oldham Council.

According to an Officer's Report, the neighbour objected because the Wendy house impaired their view and the council refused the application due to its size.

In the Notice of Refusal of Planning Permission, the council said: “The playhouse by reason of its size and prominent siting appears highly conspicuous within the street scene to the detriment of the visual amenity of the area.”

Heron, who paid £172 for the planning application, told the Daily Mail: “I was surprised that we were asked to get permission, but the fact that they’ve turned it down is totally disgusting.”

“The situation is a complete joke and has come about from just one objection. I won’t be taking it down unless they come and force me to," said Heron.

Councillor Dave Hibbert, a cabinet member for planning at Oldham Council, said in a statement: “Government legislation state that permission is required for buildings like garden sheds, garages, Wendy houses and many other structures, where the main garden is at the front of the house.”

“Whilst we have sympathy with the owner, and nobody wants a child to not enjoy their garden, Government legislation charges us with protecting the visual appearance of the area.”

“The Wendy house was refused due to its prominence and detrimental visual impact on the area.”

The family can appeal the decision, Councillor Hibbert said.

Register for free to continue reading

Registration is a free and easy way to support our truly independent journalism

By registering, you will also enjoy limited access to Premium articles, exclusive newsletters, commenting, and virtual events with our leading journalists

Please enter a valid email
Please enter a valid email
Must be at least 6 characters, include an upper and lower case character and a number
Must be at least 6 characters, include an upper and lower case character and a number
Must be at least 6 characters, include an upper and lower case character and a number
Please enter your first name
Special characters aren’t allowed
Please enter a name between 1 and 40 characters
Please enter your last name
Special characters aren’t allowed
Please enter a name between 1 and 40 characters
You must be over 18 years old to register
You must be over 18 years old to register
Opt-out-policy
You can opt-out at any time by signing in to your account to manage your preferences. Each email has a link to unsubscribe.

Already have an account? sign in

By clicking ‘Register’ you confirm that your data has been entered correctly and you have read and agree to our Terms of use, Cookie policy and Privacy notice.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy policy and Terms of service apply.

Join our new commenting forum

Join thought-provoking conversations, follow other Independent readers and see their replies

Comments

Thank you for registering

Please refresh the page or navigate to another page on the site to be automatically logged in